GGazetki Firma produkująca słoiki do konserwacji zbankrutowała po 123 latach działalności.
10 lipca 2023
Weki to popularne słoiki z gumowymi uszczelkami i pokrywkami, które są znane niemal każdemu. W czasach kryzysu można je znaleźć w wielu domach, ponieważ są idealne do przechowywania żywności, zwłaszcza owoców i warzyw. Niestety, po 123 latach ich twórca ogłosił upadłość.
J. Weck występuje z wnioskiem o ogłoszenie upadłości.
Firma J. Weck GmbH & Co. KG ogłosiła bankructwo z powodu problemów ekonomicznych. Producent nie był w stanie poradzić sobie z obciążeniem finansowym – donosi Wirtschaftswoche. Problemy były widoczne przez ostatnie trzy lata.
Według informacji podanych przez Bild, w dniu 20 czerwca rzeczniczka firmy potwierdziła wniosek o upadłość. Nie zdecydowała się jednak oficjalnie skomentować powodów. Możliwą przyczyną bankructwa mogą być szybko rosnące ceny surowców oraz malejący rynek odbiorców. Dodatkowo, wzrosły też ceny energii.
Z powodu wzrostu cen gazu jako źródła energii, w ostatnich miesiącach pojawiły się duże obciążenia. Produkcja szkła jest bardzo energochłonna, a piece do jego topienia nie mogą po prostu być wyłączone bez nieodwracalnego uszkodzenia - powiedział dyrektor zarządzający Eberhard Hackelsberger w oświadczeniu.
Kliknij tutaj
aby zobaczyć aktualną gazetkę
sklepu: Leroy Merlin
Wzrost liczby zamówień po ogłoszeniu upadłości.
Bankructwo znanej marki wywołało duże zainteresowanie w mediach i spowodowało wzrost zamówień. Syndyk masy upadłościowej Thilo Braun potwierdza, że w sklepie internetowym sprzedano wiele słoików. Firma Braun twierdzi, że producent słoików otrzymał 30-krotnie więcej zamówień w ciągu jednego dnia niż zwykle. Klienci obawiają się, że nie będą już w stanie kupić tych słoików - ocenia Braun.
Firma teraz planuje restrukturyzację w ramach postępowania upadłościowego. To dotyczy głównej spółki J. Weck GmbH und Co. KG z siedzibą w Wehr oraz spółki zależnej Weck Glaswerk GmbH, która posiada hutę szkła w Bonn.
Grupa Weck ma około 370 pracowników, z czego około 100 pracuje w centrali w Wehr, a reszta w zakładzie w Bonn. Syndyk masy upadłościowej uważa, że obie lokalizacje mają przyszłość. Jest już kilku zainteresowanych biznesem.
Firma Johanna Carla Wecka i Georga van Eycka istniała przez 123 lata i ustanowiła nowe standardy w przechowywaniu żywności poprzez wprowadzenie systemu zamykanych słoików z uszczelkami, co znacznie uprościło ten proces.